Selecteer een datum:
Digicash was een bedrijf (gestart door David Chaum) dat zich focusde op een manier voor elektronisch te betalen adhv publieke en prive sleutels. Deze technologie is de basis waarop de huidige munten zich baseren op vlak van beveiliging. Door met sleutels te werken werden de betalingen ontraceerbaar voor banken, de overheid of andere derden. In 1998 ging Digicash failliet en verkochten al hun eigendom in 2002
De eerste niet gecentraliseerde cryptomunt, Bitcoin, is gecreëerd in 2009 door Satoshi Nakamoto. Bitcoin maakt gebruik van SHA-256 als Proof-of-work systeem, Hierdoor kan iedereen bitcoin ‘minen’. In de begin dagen wordt er vermoed dat Satoshi Nakamoto 1 miljoen BTC heeft gemined en is sindsdien volledig verdwenen. Andere personen die bitcoin nadien ondersteunden zijn: Hal Finney (ontvanger eerste Bitcoin), Wei Dai (ontwikkelaar van voorganger b-money) en Nick Szabo (ontwikkelaar van voorganger bit gold).
SHA-256: een set van cryptografische functies ontwikkeld door het National Security Agency van de VSA. Deze functies vergelijken een gegenereerde ‘hash’(Output van het algoritme) met een gekende. Bv de hash van een gedownload bestand vergelijken met een vorige hash waardoor je kan besluiten of de download aangepast is.
Proof-of-Work: een economische maatregel voor DDOS aanvallen, spam,… te vermijden door verwerkingstijd te vragen .
In 2010 was de eerste publiek indirecte betaling van 10000 BTC voor 2 pizza’s van Papa John’s (Bekende amerikaanse pizza-keten) Op 6 Augustus 2010 werd er ook een grote fout in het bitcoin protocol ontdekt. Transacties werden niet juist geverifieerd voordat ze in de blockchain werden gezet, hierdoor kon men oneindige bitcoins aanmaken en werden er 184 miljard bitcoin overgezet op 2 addressen. Na enkele uren was deze fout gespot en werd de fout rechtgezet.
Doordat de code achter bitcoin ‘open source’ is, begonnen er steeds meer en meer andere cryptomunten te ontstaan bv. Litecoin. Dit is ook het jaar waarin bitcoin zijn eerste piekwaarde kende door in 5 dagen tijd van 30cent naar 30 dollar te stijgen. Dit succes was echter maar kort en stabiliseerde iets later op 5 dollar.
In 2012 werd, door de groeiende publiciteit, door de grote meerderheid van online handelaars ondersteund. Ook werd Ripple uitgebracht, de nieuwste cryptomunt ontworpen door Jed Mccaleb (ook oprichter van MtGox toen de grootste beurs van cryptomunten) en Chris Larsen. Ripple is ontstaan met de bedoeling om zo snel mogelijk en zo goed als gratis transacties te verrichten.
De eerste munt verkoop (ICO = initial coin offering) werd gehouden door Mastercoin in July 2013. Dit werd gedaan als crowdfunding voor het bedrijf. Bij een ICO zoeken beginnende bedrijven naar kapitaal bij investeerders en geven in ruil een ‘token’ die ze promoten als toekomstige nieuwe cryptomunten die vrijgelaten worden zodra het budgetdoel van het bedrijf gehaald is.
In het begin van 2014 riep Mt Gox (de grootste beurs van crypto op dat moment) een halt toe aan alle transacties die ze deden. Dit vanwege een fout in het systeem waarbij gebruikers transactiedetails konden aanpassen waarbij het leek alsof er geen munten werden verstuurd terwijl ditwel het geval was. 10 dagen later hield Mt Gox een persconferentie waarbij ze de huidige stappen onthulden die ze tegen deze bug uitvoerden. Door deze controverse daalde de waarde van bitcoin met 20% Op 24 February 2014 stopte Mt Gox alle transacties en enkele uren later ging de site offline. Volgens interne info bleek dat ze tijdens de bug 744408 bitcoins verloren waren geraakt aan hackers en dus niet iedereen konden terugbetalen. Hierna zakte de waarde van bitcoin verder met 36% en enkele dagen later verklaarde Mt Gox zich officieel failliet. Bitcoin slaagde er nadien toch in om op het einde van het jaar te stabiliseren op $200.
In Juni 2017 bereikte bitcoin een marktkapitaal van $100 miljard en waren er meer dan 1000 verschillende cryptomunten op de markt. Verschillende landen begonnen ook met cryptomunten te erkennen als een legaal betaalwijze waardoor bitcoin nog bekender werd en de koers steeg van $800 in januari naar $17549 in december. Dit zorgde voor heel wat controverse waarbij een meerderheid bitcoin zag als een ‘bubbel’ die elk moment kon barsten.
Na de overweldigende piek in december begonnen veel investeerders hun munten te verkopen waardoor de waarde zakte. Dit bracht echter veel paniek in de markt waarna de munt zakte tot net geen $7000 in april. De toekomst van cryptocurrency is nog onduidelijk. Met enerzijds meerdere overheden die de munten verbannen en anderzijds overheden die het handelen willen stimuleren.