Hier leert u alles over transacties en de verschillende soorten wallets die u kunt gebruiken voor het handelen in bitcoin.
Als je een deel van jouw bitcoins wilt verzenden, moet je een verkoop intentie publiceren. Deze zogenaamde nodes scannen het volledig bitcoin-netwerk om te controleren of je effectief het aantal bitcoins dat je wilt verkopen beschikt en als je die nog niet naar iemand anders verstuurd hebt. Zodra deze informatie bevestigd word, word uw transactie opgeslagen in een blok dat aan het vorige blok word gekoppeld vandaar de term blockchain door deze structuur kunnen transacties niet ongedaan worden gemaakt of worden gemanipuleerd
Voor transacties heb je een wallet nodig een “bitcoin”-wallet bevat niet echt een bitcoin. Wat het wel bevat is een bitcoin-adres dat alle transacties en dus jouw saldo bijhoudt. Een wallet bevat minstens één uniek adres. Op dit adres kan je bit- of altcoins ontvangen. Heb je bijvoorbeeld 1 bitcoin die je naar je eigen Bitcoin-wallet wilt versturen? Dan stuur je die dus naar het adres van je wallet.
Het adres dat je naar je wallet stuurt wordt een public key genoemd. Naast de public key bestaat de private key. Zie dit als de toegangssleutel tot je wallet: krijgt iemand deze sleutel in handen, dan kan hij dus in jouw portemonnee. Het is dus belangrijk dat je deze sleutel goed bewaart.
Voor de core wallet heb je redelijk veel schijfruimte nodig. Je installeert namelijk naast de portomonnee ook de blockchain waar de hele transactiegeschiedenis van de coin instaat. De eerste keer dat je een corewallet opent, zal dus de hele Blockchain ook gedownload worden.
Je hoeft geen expert in Engels te zijn om te begrijpen dat een multiwallet veel portemonnees bevat. In plaats van een soort cryptocurrency, kan je meerdere soorten coins in een multiwallet bewaren.
Een hardware wallet is een fysieke portemonnee waar je cryptomunten op kunt bewaren. Op moment van schrijven bestaan er een handvol leveranciers van deze apparaatjes, waarvan Trezor en Ledger de bekendsten zijn.
Algemeen wordt gesteld dat de paper wallet, oftewel papieren portemonnee, de veiligste manier van je coins bewaren is. Het principe is vrij simpel. Een geprinte versie van private key (de sleutel die toegang geeft tot je wallet) in plaats van dat je hem online opslaat. Dat betekent dat voor het voor cybercriminelen nagenoeg onmogelijk is om in jouw digitale portemonnee te komen, omdat de toegangssleutel op papier wordt bewaard.